De Dirigenten

 

Simon Kleinjan

Op 12-jarige leeftijd werd Simon lid van de plaatselijk Harmonie als concertslagwerker en begon zijn muzikale carrière. Na allerlei muzikale omzwervingen kon hij in 1981 bij de Krijgsmacht de overstap maken naar de Militaire Muziek. Hij had graag al eerder willen beginnen aan een conservatoriumstudie maar door omstandigheden kwam het er niet van.

Na een interne opleiding werd hij geplaatst als tamboer/trompetterinstructeur bij het Tamboerkorps van het Garde Grenadiers te Arnhem. In 1984 maakte hij de overstap naar de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. En in 1987 naar het Tamboerkorps Garde Fuseliers, zijn oude stek.

In 1992 werd Simon aangenomen als tamboermaitre/dirigent en zakelijk leider van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee te Apeldoorn. En hij volgende de opleiding HaFaBra directie aan het Conservatorium van Maastricht.

Met het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, dat ondertussen was overgegaan in fanfarebezetting volgde vele succesvolle optredens in Europa, Engeland, Rusland en Australië. In 2006 werd hem in de rang van Kapitein eervol ontslag verleend.

Bij Simon staat kwaliteit hoog in het vaandel. Ook houdt hij van de afwisseling, modernere muziek afgewisseld met licht klassiek.

“Marsen voor op de weg moeten makkelijk in het gehoor liggen. Die moeten leuk klinken en makkelijk te spelen zijn. Je wilt voor het grote publiek goed voor de dag komen en laten zien wat je kunt. Daarbij is het ook belangrijk dat je marsen speelt, waarop de schutters goed kunnen lopen.”

 “Een mooie uitdaging, waar ik heel veel zin in heb.”

Vanaf 2021 is Simon dirigent bij Drumfanfare St. Martinus.

Simon Kleinjan portret
© LEEV

Dirigent oefenorkest en slagwerkinstructeur

Dyon Jansen

Al op jonge leeftijd was Dyon een en al muziek. Hij is begonnen als slagwerker bij Muziekvereniging St Jan in Kilder. Slagwerk alleen was niet voldoende en op zijn 15de begon Dyon aan zijn trombone avontuur.

Dyon had nooit gedacht dat een muzikale beroepsopleiding iets voor hem zou zijn maar uiteindelijk toch de stap gezet en in november 2020 zijn Hbo-diploma klassiek bastrombone aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen afgerond. De opleiding HaFaBra directie volgt hij op dit moment aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en zijn leermeester is Alex Schillings.

Op enthousiaste wijze laat Dyon zijn muzikale kennis achter in ons oefenorkest en bij de slagwerkers. Hij wil graag een voorbeeld voor anderen zijn. Niet zozeer op muzikaal gebied maar vooral om te laten zien dat je met een vmbo-achtergrond toch je dromen waar kunt maken.

“Ik ben trots dat ik van mijn hobby mijn beroep heb mogen maken. Ik ben een solist, een teamspeler en ben ambitieus, maar plezier in musiceren staat voorop.”

Vanaf 2015 is Dyon slagwerk instructeur en vanaf 2022 dirigent van het oefenorkest bij Drumfanfare St. Martinus.


©LEEV